Pentru spalarea vaselor emailate, de sticla si portelan se va folosi o solutie de soda calcinata (25 g soda la 1 l apa), apoi vasele se vor clati de mai multe ori cu apa si se vor sterge cu un prosop uscat.
Vesela emailata cu ramasite de mancare la fund se va spala mai usor, daca se va inmuia in apa cu un pic de bicarbonat. Vesela se va mai presara abundent cu sare si se va lasa astfel cateva ore.Cratita de email nu se pune goala pe aragaz, iar cea fierbinte pe un suport rece sau ud, deoarece la schimbarea brusca de temperatura emailul crapa. In nici un caz vesela emailata nu se va curata cu peria de metal.
Negreala precipitata pe peretii veselei de aluminiu se va indeparta cu un tampon de vata imbibat cu otet, apoi se va spala cu apa fierbinte si sapun. Portiunile excesiv de murdare de pe vesela de aluminiu se vor sterge cu pasta de dinti de dinti.
Cratitele si tigaile de aluminiu vor straluci ca noi, daca se vor fierbe in urmatoarea solutie: la 1 -1,5 l de apa calduta se va adauga 80-100 gr de lipici de silicat (inmuiat in prealabil in apa), apoi se vor adauga 100-125 g de soda calcinata caustica. Dupa ce va da in clocot, vesela se va introduce in amestec si se va fierbe 20-30 min. Cand se va raci, stratul salin impietrit se va indeparta cu usurinta.
Cratitele de aluminiu vor fi curate si stralucitoare, daca in apa pentru spalat se vor adauga cateva picaturi de amoniac sau bicarbonat (1 lingurita la 1 pahar de apa). Petele de mancare arsa de pe vesela de aluminiu se vor indeparta, stergandu-se cu un mar proaspat taiat sau se va fierbe in cratita apa cu ceapa.
Vesela noua poleita de aluminiu se va spala minutios mai intai cu apa fierbinte cu sapun, apoi cu apa calda sau rece, pentru a neutraliza ramasitele de pasta de poleire. Pentru a evita intunecarea suprafetei poleite, vesela de aluminiu nu se va sterge cu detergent, funingine, bicarbonat, creta diluata cu apa, cat si cu glaspapir, nisip si alte substante dure. Ea se va spala cu o carpa moale sau burete cu apa cu sapun.
Interiorul veselei poleite de aluminiu se va curati cu nisip marunt, burete metalic, cu bicarbonat, creta diluata cu apa, apoi se va clati cu apa cu sapun, pe urma cu apa curata. Luciul de pe suprafata poleita a veselei de aluminiu se va mentine, daca aceasta se va curata periodic cu pasta de dinti, apoi se va sterge cu o carpa moale.
Pentru a indeparta cocleala intunecata din interiorul veselei poleite de aluminiu, se va turna apa cu putin otet si se va da in clocot, apoi se va clati mai intai cu apa curata si se va sterge pana la uscare.
Vesela din fonta se spala cu apa fierbinte cu sapun. Pentru indepartarea resturilor arse de mancare se va freca cu glaspapir sau nisip marunt. Vesela din melhior se curata bine cu solutie de sapun, cu hiposulfita. Se poleieste cu un amestec de sapun si creta pura (in proportii egale).
Tigaia noua se va incinge mai intai cu untura, apoi se va freca cu sare. In cratita emailata noua se va fierbe neaparat mai intai apa, in cea de aluminiu lapte.
Pentru indepartarea ruginii de pe vesela de tinichea (tava, forma pentru copt) se va sterge cu o rosie verde taiata sau cu un cartof crud taiat si cu nisip.
Vesela glazurata de lut inainte de intrebuintare se va fierbe jumatate de ora in apa, in care se va adauga un pahar de otet si doua linguri de sare. Dupa folosire, vesela de lut se va spala cu apa cu sapun si, clatindu-se, se va freca cu un terci din bicarbonat si apa rece, apoi se va sterge cu o carpa curata.
Sita, in care s-a cernut faina, se va curati in mod obligatoriu cu peria sau se va tine cateva secunde deasupra focului.
Cratita, la fundul careia a ramas lapte ars, se va spala usor, daca in ea se va turna apa rece cu putin bicarbonat si se va fierbe 2-3 min.
Precipitatul de vin de pe suprafata interioara a carafei se va spala turnandu-se in ea apa calda cu sapun si se va lasa 5-6 ore, apoi se va adauga bicarbonat si carafa se va agita bine. Se va clati cu apa cu otet.
Petele de pe vesela de portelan se vor inlatura cu apa calda, in care se va adauga putin amoniac. Vesela de portelan se curata bine cu bicarbonat, sare, otet sau cu un petic de tesatura imbibata cu terebentina.
Vesela argintata si poleita cu argint se va spala mai intai cu o solutie fierbinte de bicarbonat (50 g bicarbonat la 1 l de apa) , apoi cu apa fierbinte curata si se va sterge cu un prosop moale pana la uscare.
Vesela excesiv de murdara si stearsa se va spala cu o solutie fierbinte de sapun, apoi, fara a se lasa sa se raceasca, se va inmuia cu solutie de hiposulfita (100 g la 0,5 l de apa) si se va sterge cu o carpa moale.
Lingurile de argint vor straluci, daca imediat dupa utilizare se vor cufunda in apa clocotita cu bicarbonat. Petele intunecate de galbenus de ou se vor indeparta stergandu-se furculitele si lingurile cu cenusa. Petele de mucegai se vor neutraliza daca argintul se va spala cu otet cald.
Obiectele de argint si melhior se spala in apa cu sapun, iar apoi se poleiesc cu o bucata de stofa. Obiectele excesiv de intunecate se sterg cu o bucata de flanela cu bicarbonat si se spala. Se pot curata si cu pasta de dinti.
Tacamurile de argint si melhior vor straluci, daca se vor freca cu un amestec de amoniac si sapun sau se vor cufunda 10-15 min in apa in care s-au fiert cartofi.
Pentru a indeparta cocleala de pe peretii ceainicului, in el se va fierbe o solutie concentrata de bicarbonat sau otet. Daca ceainicul sau cratita, inainte de a se pune pe foc, se vor sterge la fund cu sapun sau amestec de creta cu apa, atunci vasele se vor supune mai usor curatirii.
Vasele de portelan, bibelourile etc. se vor spala cu apa rece, in care se va adauga zeama de lamaie.
Pentru indepartarea petelor de pe farfurioarele-suport ale florilor de camera, acestea se vor tine vreo ora intr-o solutie diluata de otet, apoi se vor clati in apa calda.
Vasele, care s-au utilizat pentru oua crude, aluat, lapte, peste, scrumbie, dulceata, se vor spala mai intai cu apa rece, apoi cu fierbinte.
Rugina de pe tacamuri se va indeparta cu o ceapa taiata sau zeama de lamaie, apoi se vor sterge cu o bucata de stofa de lana moale. Cutitele si furculitele vor straluci, daca se vor polei cu un cartof crud taiat.
Cutitele se curata bine cu dopul de pluta. Nu se vor lasa pe plita fierbinte, deoarece astfel ele se tocesc si lama cutitului isi pierde elasticitatea. Cutitele de bucatarie se vor ascuti mai bine, daca se vor cufunda vreo jumatate de ora intr-o solutie diluata de sare. Cutitele se vor pastra separat de celelalte tacamuri; venind in contact cu furculitele, lingurile si alte obiecte de metal, lama lor se toceste.
Pentru a cali paharele, ele se vor aseza intr-o cratita cu apa, punandu-se intre ele hartie, si se vor fierbe. Cand apa va da in clocot, focul se va inchide, iar paharele se vor lasa sa se raceasca in aceiasi apa. Paharul, in care turnam ceai fierbinte, nu va plesni, daca in el se va introduce o lingurita.
Vesela acoperita cu desen auriu in nici un caz nu se va spala cu bicarbonat. Ea se va spala cu apa fierbinte cu sapun. Paharele de sticla, pocalele, cupele cu marginea aurie se spala cu apa calda cu adaos de amoniac, apoi se clatesc in apa rece curata.
Obiectele de cristal vor straluci, daca se vor prelucra mai intai cu o carpa imbibata cu alcool, iar apoi se vor sterge cu un servetel uscat de in. Obiectele din sticla aurita sau din sticla cu ornament color se vor spala cu apa calda fara sapun si se vor sterge cu un servetel de in. Stergand paharele cu piciorus inalt, nu le tineti de baza piciorusului, ci mai sus, altfel riscati sa le stricati.
Sticlele se vor spala mai usor, daca in ele se vor pune bucatele de hartie sau cartofi tocati foarte marunt, se va adauga putin nisip, se va turna apa pana la jumatatea sticlei si se va agita. Apoi se va clati cu apa rece. Sticlele se vor spala bine cu coaja pisata de ou.
Sticlele destinate pentru lapte se vor spala bine, daca, golindu-le de lapte, se vor clati imediat sub jet de apa rece. Sticlele de ulei, alcool, otet se vor spala cu adaos de detergent.
Inainte de a se turna lichid fierbinte intr-un vas de sticla, sub acesta se va fixa un suport de lemn sau un servetel, altfel asezata pe un suport metalic sau pe ciment, sticla va plesni.
Scrumiera se va sterge mai intai cu o carpa cu sare, iar apoi se va spala cu apa.
Ceara rosie se va desprinde fara prea mult efort, daca gatul sticlei se va tine cateva minute intr-o solutie fierbinte de soda calcinata.
Vesela gresata se va spala fara efort cu apa calda, daca in ea se va turna putin mustar uscat. Petele de grasime de pe aragaz se vor curata, presarand plita fierbinte cu sare si stergand-o cu hartie.
Se recomanda ungerea masinii de tocat cu glicerina, aceasta indepartand mirosurile.Masina se va curata, trecandu-se prin ea paine uscata, pesmeti sau hartie alba. Masinile de tocat in nici un caz nu se vor usca la foc sau deasupra plitei fierbinti, astfel cutitele masinii se vor toci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu